ΣΥΝΔΡΟΜΟ MOBBING
Ως Σύνδρομο mobbing, ορίζεται «η άσκηση, στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ συναδέλφων ή μεταξύ ανωτέρου και κατωτέρου στην ιεραρχία , μιας συστηματικής και διαρκούς επίθεσης σε βάρος ενός προκαθορισμένου θύματος προκειμένου να ωθηθεί στο να εγκαταλείψει τη θέση εργασίας του».
Το σύνδρομο mobbing εκδηλώνεται κυρίως με σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να λάβουν τη μορφή αυξημένων δυσκολιών συνεργασίας, μειωμένης αντοχής στο άγχος, σωματικής δυσφορίας, καταχρήσεων και ψυχολογικών αντιδράσεων. Επίσης μπορεί να επιφέρει στον εργαζόμενο δυσκολίες στον ύπνο, κατάθλιψη, ανάπτυξη διαφόρων μορφών μανίας, έντονη επιθετικότητα, σωματική κόπωση ή/και τάσεις αυτοκτονίας.
Οι αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, σε ότι αφορά την αποδοτικότητα και τις οικονομικές επιδόσεις είναι σημαντικές, καθώς παρατηρήθηκε ότι το επίπεδο απόδοσης ενός εργαζόμενου που υφίσταται mobbing, σημειώνει πτώση κατά 80% όσον αφορά τις ικανότητές του, τις αντιστάσεις του στο εργασιακό άγχος και την προσοχή του, με αποτέλεσμα την εκδήλωση ψυχικής ή σωματικής ασθένειας που θα τον οδηγήσουν σε απουσιασμό.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΒURNOUT
Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ο όρος Burnout, για να περιγράψει μια επαγγελματική παθολογία που εκδηλώνεται με μεγάλη συχνότητα σε όσους ασκούν κοινωνικό λειτούργημα (ιατρούς, νοσοκόμους, κοινωνικούςλειτουργούς, δασκάλους κλπ).
Η επαγγελματική αυτή παθολογία χαρακτηρίζεται από γρήγορη κατανάλωση των ενεργειακών ψυχοσωματικών αποθεμάτων και μείωση των επαγγελματικών επιδόσεων. Οφείλεται κυρίως στις αρνητικές συνέπειες του χρόνιου εργασιακού στρες στην υγεία, αλλά και σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες.
Ο όρος προέρχεται από την αθλητική αργκό και αναφέρεται στους αθλητές που μετά από μεγάλες επιδόσεις δεν μπορούσαν πλέον, -«καμένοι» στην κυριολεξία-, να προσφέρουν τα αναμενόμενα σε αγωνιστικό επίπεδο. Αναλογικά, όσοι ασκούν κοινωνικό λειτούργημα και εκδηλώνουν το σύνδρομο Burnout ή σύνδρομο της ολοκληρωτικής εξάντλησης , αδυνατούν να εξασκήσουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα.
Τρία χαρακτηριστικά συμπτώματα:
- Η εξάντληση
Προέρχεται από την επίδραση του εργασιακού στρες στην ψυχική και σωματική υγεία
- Ο κυνισμός
Αποτελεί έκφραση της αρνητικής στάσης του πάσχοντος προς τους άλλους αλλά και προς την εργασία του
- Η αναποτελεσματικότητα
Είναι το προϊόν μιας αρνητικής αυτοεκτίμησης. Η φυγή από το εργασιακό Γίγνεσθαι ,η μειωμένη ικανότητα αυτοελέγχου, η εμμονή στη χρήση ουσιών, καθώς και η εκδήλωση διάφορων ψυχοσωματικών ασθενειών (Αλλεργικό άσθμα, Αλλεργικές δερματίτιδες κ.λ.π), που συνοδεύουν επί το πλείστον το τρίπτυχο των βασικών συμπτωμάτων.
Αφήστε ένα σχόλιο